Riječ direktora


Privredno društvo „Igman“ ovih dana obilježava 65 godina postojanja i rada. To je vrijeme kraće od prosječnog čovjekovog vijeka, no ono je ipak neizbrisivo urezano u ljudsko pamćenje, u povijest ovog kraja, i cijele naše zemlje.

Šestog marta 1950. godine, kada je Josip Broz Tito, u svojstvu predsjednika Vlade tadašnje FNRJ, potpisao Rješenje o formiranju privrednog preduzeća od opštedruštvenog značaja, pod imenom „Igman“, grad Konjic i njegova šira okolina su tim simboličkim potezom pera probuđeni iz stoljetne društvene letargije, i uvedeni u historiju, i u epohu industrijskog razvoja.

U to doba malo ko je mogao mogao pojmiti dalekosežnost i dubinu promjena što ih je sobom nosio proces industrijalizacije Bosne i Hercegovine. Tek će koju godinu kasnije postati jasno da je izgradnjom tvornice namjenske prozvodnje „Igman“ zauvijek i neopozivo izmijenjena matrica socijalno-ekonomskog života u Konjicu.

Taj čin je, zapravo, označavao prelazak kvantiteta u kvalitet. Postepeno se to sagledavalo i na planu pojedinačnih i porodičnih sudbina ljudi ovoga kraja.

Ako se u retrospektivi osvrnemo na vrijeme otprije 65 godina, vidjet ćemo da generacije današnjih 'Igmanovaca' baštine rezultate burnog i skokovitog razvoja i napretka, što su ih aktivno režirali i vlastitim pregnućem.

Naš grad, naša općina, pa i naše šire geografsko okruženje, postali su nerazlučan dio globalne ekonomske scene, samim faktom izvoza svojih proizvoda na tržišta više od 50 zemalja širom svijeta.

Činjenica da je naša fabrika jedna od samo pet svjetskih adresa koje zadovoljavaju najstrožije standarde kvaliteta i sigurnosti u oblasti visokosofisticirane proizvodnje, budi u nama zadovoljstvo zbog onoga što trenutno postižemo, i pouzdanje u perspektivu koja nam se ukazuje.

Potražnja za „Igmanovim“ proizvodima na inozemnom tržištu odraz je nesumnjivog kvaliteta, 65-godišnje tradicije, industrijskog znanja i truda naših radnika, naših majstora i naših inženjera.

U vremenu koje neposredno dolazi iz budućnosti, mi se svakodnevno moramo truditi da održimo visok renome koji imamo u svijetu, istovremeno stvarajući pretpostavke za daljnji razvoj.

Posljednjim mjeseci sagledavamo šansu da na posebnom lokalitetu organiziramo proizvodnju lovačke karabinske, odnosno pištoljske municije, gdje nam se pruža mogućnost da zaposlimo najmanje tri stotine novih radnika.

Također planiramo tehnološki unaprijediti i osvježiti našu proizvodnju, i još čvršće pozicionirati „Igman“ na međunarodnom tržištu...

Na kraju, svim uposlenicama i uposlenicima, sa osjećanjem zadovoljstva i ponosa, iz dubine srca čestitam 65-godišnjicu rada Tvornice „Igman“ - Konjic.

Živjeli!

Đahid Muratbegović