Namjenska industrija “Igman” Konjic povećala prihode i dobit u prvih šest mjeseci 2019.


Konjic, juli 2019. - Bosanskohercegovačka namjenska industrija Igman d.d. Konjic ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine ukupan promet od 57,6 miliona KM, što predstavlja 17 posto više u odnosu na isti period lani. Isto tako, kompanija je u prvoj polovini 2019. godine povećala dobti za 9 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2018. godine.

Razlog povećanja obima poslovanja i dobiti nalazi se prije svega u kvaliteti municije koja se proizvodi u pogonima “Igmana”, na temelju čega se osvajaju nova tržišta i zadobija povjerenje međunarodnih kupaca.

Iskorištenost kapaciteta fabrike u Konjicu je 100 posto u posljednjih 7 godina, sa najavama da će ovaj trend biti nastavljen i u budućnosti. Pozitivni rezultati dokaz su ispravnosti poslovne strategije temeljene na investicijama, razvoju, proizvodnji i distribuciji kvalitetnih proizvoda u skladu sa standardima koji se primjenjuju u namjenskoj industriji.

„Igman“ je u stanju da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (Ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti. Ovakvu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. Proizvodi sa specijalnim zrnima AP, API, APIT, Solid je nešto po čemu se “Igman” razlikuje od ostalih kompanija iz branše.

Za 69. godišnjicu fabrike, u martu 2019. godine u rad je pušten novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM s planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje. Također, značajnije investicije u poslovnoj 2018/19. ogledaju se u renoviranim proizvodnim pogonima, modernizovanim opitnim poligonom i laboratorijom, izgrađenim novim magacinom repromaterijala, ugrađenim prečistačem otpadnih voda, te investicijama vezanim za provedbu zakonskih mjere zaštite na radu i protupožarne zaštite.

“Igman” je lider među kompanijama namjenske industrije u BiH i nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji. Krajem 2018. “Igman” je uspješno implementirao nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, zatim ISO 14001:2015, i OHSAS 18001:2007.