Federalni ministar energtike, rudarstva i industrije za TV 1 nakon povratka sa IDEX-a (Abu Dhabi, UAE)


Gostujući u dnevniku TV 1, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić osvrnuo se i na nedavno završeni Međunarodni sajam odbrane u Abu Dhabiju koji je ove godine privukao 1235 kompanija iz 57 zemalja, među kojima i BiH.

„To je jedna od najvećih manifestacija tog tipa u svijetu. Potpisano je 5,26 milijardi ugovora što dodatno govori da mi moramo biti na takvim sajmovima. Prvi put smo bili jedinstveni na tome sajmu i predstavljali BiH sa svim direktorima iz namjenske industrije i sa našom krovnom firmom Unis Group koja je 100 posto vlasništvo Vlade FBiH, a koja objedinjuje marketinški naš izlet u svijet. Mogu sigurno reći da smo super dobro prošli. Dosta dobrih kontakata i ugovora je pred nama. Kada ih ispunimo samo nam slijedi bolje i bolje”, kazao je Džindić.

Namjenska industrija u FBiH 2016. godinu okončala je sa 230 miliona KM prometa, dok je plan za 2017. promet od 305 miliona KM.

“To je plan koji je pravljen na osnovu potpisanih ugovora a ne na osnovu najava i prijedloga”, kazao je između ostaloga za TV 1 Džindić.

(vijesti.ba/Igman; foto: Vlada Federacije BiH)